söndag, februari 20, 2011

Mormorsrutor!

IMG_4112
Eftersom jag den senaste tiden märkt att intresset och frågorna är många på min blogg om just mormorsrutor, så tänkte jag beskriva hur jag gör mina mormorsrutor. Mönstren och varianterna på hur man gör sina mormorsrutor är ju många. Jag gillar att mina rutor blir väldigt täta, dvs jag har själv valt att inte ha så många luftmaskor mellan stolparna i mina rutor för jag vill att de ska bli täta.
Så här gör jag:
Jag startar med att göra 4st luftmaskor och sedan gör jag en ring av dem genom att dra igenom garnet genom den första.
Nu börjar jag med 3st luftmaskor och sedan 2st stolpar. Sedan en luftmaska och 3st stolpar, vilket sedan upprepas tills du har fyra grupper med 3stolpar i varje, dvs första varvet med gult här i min ruta är gjord. Då drar jag igenom garnet i en av luftmaskorna jag gjorde i början.
Nu till nästa varv som i min ruta här är orange. Börja med att göra 3st luftmaskor och 2st stolpar en luftmaska och sedan 3st stolpar. Här är nu ett "hörn" på rutan. Sedan gör jag ingen luftmaska mellan innan jag ska till nästa "hörn" utan efter sista stolpen går jag direkt till nästa hörn och gör nästa stolpe där. Hoppas ni fattar vad jag menar :)
Nu fortsätter ni och bygger på varv på varv med 3st stolpar i varje grupp i hålet från varvet innan. I "hörnen" blir det då en luftmaska mellan de två grupperna med stolpar.
Nu kan ni bygga på så många varv ni vill och göra rutorna så stora eller små ni vill.
Untitled-1
Jag brukar virka två "rader" på filten i taget innan jag virkar ihop dem. I mitt fall är filten 10st rutor på bredden. Sedan lägger jag ut dem som jag vill ha dem och börjar virka ihop dem. Här finns det många olika metoder också. Man kan virka ihop dem under tiden man virkar sista varvet på rutan, eller man kan lägga dem kant mot kant och virka ihop dem. Jag har valt en annan variant, mest eftersom jag tyckte att kant mot kant blev lite för "stabbigt". Så här ser min variant ut:
IMG_4351
Det går till så att man virkar en fast maska i sidan på en ruta, och sedan en luftmaska, och sedan en fast maska i den andra rutan (som man vill virka ihop den med) och sedan en luftmaska, och slutligen en fast maska i den första rutan igen. Nu upprepas detta tills man virkat ihop så många rutor man önskar.
Själv är jag inte mycket för att använda mönter, jag är mer för att "fatta principen" och sedan kör jag på det. Jag hoppas ni förstår mina förklaringar :) försökte skriva så att jag skulle fatta själv, för jag tycker själv att virkmönster är ganska svårförståliga.

Lycka till med virkandet!!!

24 kommentarer:

tinajo sa...

Vad roligt - kan aldrig finnas för många beskrivningar på mormorsrutor! Nu blev jag sugen på att virka några, men jag ska nog avsluta den randiga först (som ju är din idé också). :-)

Lotten sa...

Tack för din beskrivning! Jag fattade helt klart din beskrivning... speciellt bra var hur du virkar ihop dem snyggt. Det måste jag testa någon gång....

Madde sa...

så himla fint! älskar färgerna :)

Nett sa...

Vad bra att du visade hur man virkar ihop rutorna. Ska prova det. Måste bara fråga vad du använder för garn och storlek på virknålen?

Therese sa...

Tack för förklaringen! fullkomligt älskar färgerna i din filt! för övrigt har jag samma frågor som Nett om garnet och nålstorlek..

Louise sa...

Vilken bra förklaring! Har tänkt försöka mig på ett projekt med mormorsrutor och då kan nog din beskrivning vara helt perfekt!! Våriga och härliga färger oxå :0)

Tipsy Tessie sa...

Garnet heter fortfarande Mandarin Petit och jag använder virknål nr.3 till dessa rutor :)

Therese sa...

tack för svaret :)
använder du dubbelt garn då? ser så tjockt ut..?

MalinSj sa...

Jättefin filt blir det. Tack för idén med hopsättningen. Har funderat i samma banor men ej kommit till skott. Ha en skön kväll. MalinSj

Tipsy Tessie sa...

Nej, jag använder enkelt garn :)

AnnaG sa...

Åh de är så fina dina rutor! Jag är på gång att göra en till filt men kan inte bestämma mig för vilka färger jag ska virka i.
Det jag tycker är svårast med rutorna är att fästa trådarna, hur gör du?

Emma sa...

vilken härlig och färgglad blogg du har, man blir riktigt glad när man kikar in här :)

Tipsy Tessie sa...

Jag virkar med trådarna för färgen innan en bit och kan sedan klippa av dem istället för att fästa alla trådar.

Anna sa...

Jag såg din fina filt och blev sugen på att göra en egen! Jag har lagt upp den på min blogg... Nästa gång ska jag prova virka ihop dem som du beskrev. Den här gången virkar jag ihop rutorna med fasta maskor. :-) Tack för inspirationen! //Anna

urniks sa...

Tack för den fina beskrivningen, jag kommer att virka en filt i mormorsrutor till mitt barnbarn som tittar ut snart:)..kommer att kolla in till dig flera ggr. har din blogg på favoriter.

Anna-Karin sa...

Tycker du gör snygga och "fasta" mormorsrutor, tänker testa din variant på nästa filt jag gör!

Jag undrar hur många rutor det går åt ungefär för en filt - för dina rutor blir ju rätt mycket mindre än "vanliga"?

Och tack för en jättefin blogg!

Tipsy Tessie sa...

Förlåt, men det är ju helt omöjligt att svara på eftersom det beror på hur stora rutor man gör. Jag har gjort rutorna olika stora på olika filtar och sedan beror det ju på vad det är för filt, barnfilt, vuxenfilt, bebisfilt..... man gör ju helt enkelt filten så stor man vill ha den, bara att bygga på tills den blir storleken man vill ha. Testa dig fram :)

Cecilia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cecilia sa...

Så vaken var jag. Såg visst att du redan svarat på min fråga. Så vaken var jag! Men tack återigen för en grymmt bra blogg!

Gila sa...

Kolla in mitt inlägg så får du se en häftig grej m mormorsrutor...

Anonym sa...

Jag gillar din filt så mycket... så fina och glada färger!
Jag vill prova att göra en liknande.

Tack.

Ciao.
Sabrina
http://blog.sabrinagiacometti.com/

Jennys drömmar sa...

Hej
Vilken virknål använder du till dina mormorsrutor? :)

Monica sa...

Det var den här ihopvirkningen jag letade efter. Petfekt.

Monica sa...

Perfekt