fredag, juli 08, 2011

Fredagspizza!

Idag är det fredag igen och dags för vår hemmagjorda fredagspizza som vanligt. Eftersom Leo är lite (läs mycket!) känslig med vad han äter och inte, är få saker som funkar, så pizza är väldigt bra eftersom var och en då kan välja vad man vill ha på sin egen pizza. Leos standardpizza är tomat, skinka och ost. Här kommer lite recept och tips på vad vi brukar göra :) Ni får gärna bidra i kommentarer om ni har egna läckra recept på vad man kan ha på pizza :)
Untitled-1
Först till degen. Eftersom jag gör den varje fredag sitter receptet i ryggmärgen vid det här laget :)

50g jäst
3dl 37gradigt vatten
2tsk salt
2msk olivolja
ca 9dl siktat dinkelmjöl

Jag kör ihop degen med degkrokar och kör ca 5 minuter. Sedan får degen stå och jäsa ca 30 minuter. Under tiden gör jag iordning vad vi ska ha på pizzan och sätter ugnen på 275 grader. Nu kommer det viktiga! Vi har skaffat en pizzasten. Det kan jag rekommendera om ni vill göra pizza som blir lika bra som den man köper. Denna stoppas in i ugnen samtidigt som man sätter på ugnen, så den blir riktigt varm innan det är dags att stoppa in pizzan.
Just nu har vi två favoriter på vuxenpizza. Den ena varianten är ett recept från en av Leilas kokböcker. Tomatsås i botten sedan ett blandat småhack på vitlök, chili och rosmarin. Sedan smulat getost, honung ringlad över och skivad mozzarella. Sist toppar vi med oregano. När pizzan sedan kommit ut toppar vi med ruccola och skivade färska fikon. Mumma, detta kan jag rekommendera :)
Den andra varianten som syns här på bilderna är enklare. Tomatsås i botten och sedan rikligt med riven lagrad parmesanost och skivad mozzarella, toppad med oregano. Sedan in i ugnen och när den sedan är färdig toppar vi med ruccola, basilika och lufttorkad skinka. Ibland gör vi hemmagjord pesto och toppar med också, supergott!
IMG_1638
Så här fin ser pizzan ut efter ugnen. När ugnen är varm (och pizzastenen), sätter vi ugnen på varmluft och ställer in pizzan ganska långt upp. Det tar ca 5 minuter innan pizzan är färdig och man måste kolla hela tiden annars är det lätt att bränna den.
Untitled-2
Så här brukar min pizza se ut när den är färdig att ätas. Jag gillar ruccola och gillar att pizzan blir så fräsch med mycket sallad på. Maken brukar inte ta lika mycket sallad utan mer lufttorkad skinka istället :) Så bra med mat med många valmöjligheter så alla blir nöjda och glada. Ozzy har ännu inte insett tjusningen med pizza utan han brukar äta tidigare och sedan sitta nöjd och smaska på NickeNyfiken askar med torkad frukt i :)

11 kommentarer:

Mikaela sa...

Åh sås ugen jag blev på hemgjord pizza nu. Vi brukar också göra med tomat mozzarella och sen på men skinka och ruccola efteråt. Det blir så gott.

Trådsnella sa...

Pizzaen ser helt fantastisk ut!
Ønsker meg pizzasten!

Silje

Emma sa...

Ser jättegott ut! :)

millandante sa...

Ibland när man hittar nya bloggar så spritter det till lite extra i kroppen och så blev det nu, såå mycket fint jag hittar här inne och ändå har jag inte läst så långt tillbaka vilket jag ska göra alldeles strax. Lägger till mig på networked direkt!

Mvh Milla

Louise sa...

Vilka goda pizzor ni gör! Och så härliga bilder!!! En favorit här hemma är att toppa pizzan med en god salami i tunna skivor, svarta oliver, konserverade kronärtskockshjärtan och när pizzan är klar massor av färsk basilika! Trevlig fredagkväll!!

Cecilias kreativa sida sa...

Har följt din blogg i säkert snart två år, men inte lämnat någon kommentar förrän nu. Inspirerande och fina fotografier!
En av mina favoritpizzor är med paprika och chili creme fraiche, lufttorkad skinka, mozzarella och ruccola.
Hoppas ni fick avnjuta er oizza i solsken!

Cecilia

24seven by [bo:bakk] sa...

Ser suuupergott ut! Vi gjorde också pizza häromkvällen. Med räkor och halloumi. Sallad på toppen. Mumma!

Du är omnämnd i ett inlägg hos mig eftersom du har en så himla fin blogg. Aj lavv!

Kram!

Hanna Tjörnhed sa...

Nu har jag bloggat några av alla de fina bilder som det blev från fotograferingen förra veckan. Tack och ha det så bra!

Terese sa...

Jösses!! Jag har nog ALDRIG blivit så glad och pysselsugen som när jag idag hittade till din blogg! Den fullkomligt sprakar av färger och roliga idéer. Stack genast in till stan där jag bor och handlade både tyger och virkgarn, även om jag har en drös hemma redan. Dock är jag dålig på att göra något av det. Önskar just nu att jag var en bläckfisk så jag kunde virka, skära rutor till lapptäcken och klippa/klistra samtidigt! :D En sak i taget... Men som sagt, Du inspirerade mig till att ta tag i pysslet. Jag kommer nu följa din blogg dagligen och har redan lagt till den i favoriter.

Ha en fin dag!
Kram Terese, Växjö

Linda sa...

Vansinnigt inspirerande blogg!!!

petrifiedinpink (Maria) sa...

Och vill du slippa pizzadegen så gör man helt enkelt sina pizzor på Liba-bröd, blir väldigt sprött om man som vi inte vill ha det för degigt. Eftersom Liba-bröden är osötade så är dte ännu bättre. Bara ett tips om du vara ett kladdigt moment mindre.

Må så gott och njut av sommaren...älskar förresten din rosa pianostol i inlägget ovan - en sådan vill jag också hitta!