lördag, september 28, 2013

Efterfrågat mönster på ruta med cirkel

Nu mina stackars få bloggläsare som troget följer mig, ska jag försöka ägna min avsomnade blogg lite mer tid och kärlek än vad jag gjort den senaste tiden. Jag rivstartar med att ge er ett mycket efterfrågat mönster på rutor med cirkel i mitten.
Satt och pillade med detta mönster förra hösten efter att min bok blivit färdig och därför kom inte mönstret med i boken. Jag gillar denna rutan, inte bara för möjligheter till variation, utan även för enkelheten. Man kan välja på att variera färgerna på cirklarna och hålla grundfärgen som en helhet. Man kan ju också välja att göra alla cirklar i samma färg och ha samma grundfärg (inget för mig som måste testa nya färger hela tiden), och då blir det ju mycket mer grafisk. Tänk dig denna i svart och vitt. Snyggt. Jag har valt att göra min i lite lugnare höstfärger, med en off-white som grundfärg.
Lycka till och ha så skoj! Trevlig helg!

-->
Fylld ruta med cirkel i mitten

Garn: Mandarin Petit
Virknål: 3 mm.

Gör 4 lm och slut dem till en ring med 1 sm. Alla v avslutas med 1 sm i 3:e lm i början

Varv 1: 3 lm, virka 12 st med nertag i ringen.
Varv 2: 3 lm, [2 st i varje m], uppr [] v runt (24 m).
Varv 3: 3 lm, [1 st, 2 st i nästa m], uppr [] v runt (36 m).
Varv 4: 3 lm, [2 st, 2 st i nästa m], uppr [] v runt (48 m).
Varv 5: 3 lm, [3 st, 2 st i nästa m], uppr [] v runt (60 m).
Varv 6: 3 lm, [4 st, 2 st i nästa m], uppr [] v runt, på detta varv ska du även göra 4 hörn samtidigt som du gör de andra ökningarna. Detta görs genom att vid var 4:e ökning istället för att virka 2 st i samma m virka [2 st, 2 lm, 2 st] i samma m = hörn.
Varv 7-8: 3 lm, virka st i varje m hela varvet runt förrutom i hörnen där görs som på varv 6 dvs. om de 2lm från hörnet på varvet innan virkas  [2 st, 2 lm, 2 st].

Vill du ha cirkeln större eller mindre är det bara att göra fler varv på "cirkeln" innan hörnen görs och tvärtom. Vill du göra rutan större är det bara att öka på antalet varv.
Rutorna blir en aning ”bubbliga” när de är färdiga men detta försvinner när man pressar de lite med strykgärnet.
Jag har virkat ihop mina rutor med fm i yttersta maskbågen på rutorna, dvs lägg rutorna bredvid varandra och stick ner virknålen i yttersta maskbågen på en ruta och samm i rutan bredvid, gör sedan en fm. Fortsätt längs hela sidan.


7 kommentarer:

Annagreet sa...

Love the colors!

Anonym sa...

Jättefin! Kastade mig på det här mönstret direkt men har en liten undran. Fr.o.m. V 3 står det fasta maskor men på bilden ser det ut som att det är stolpar hela vägen? Är det jag som ser fel eller? Din bok är förresten på väg hem till mig med posten! Verkar riktigt inspirerande!
Med vänlig hälsning, Mikaela

Tipsy Tessie sa...

Tack Mikaela, naturligtvis ska det vara stolpar hela vägen. Visste väl att det skulle smyga sig in något fel någonstans. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta, nu är det ändrat.
Med vänliga hälsningar
Therese

frupersson sa...

Mysig blogg!
Ramlade in på den av en slump, kommer att komma tillbaka! Har precis skickat efter din bok...längtar ännu mer efter den nu när jag varit på besök här :)
/ maria

Otaliga projekt sa...

Tack för mönstret! Vad kul att vi ska få lite mer tid.... :) Det är ett rackarns pussel att få ihop tid till allt man vill göra så jag förstår att nåt får stå tillbaka ibland.
Men eftersom din blogg är värsta färginjektionen så skulle jag "nöja" (missförstå mig rätt) mig med lite fina foton på garn, projekt eller pimpad inredning då och då.
Tack för boosten som delar med dig av.

Hanna Tjörnhed sa...

Hej, jag har satt igång med denna fina filt men undrar en sak, när man gör "hörnen" på varv 6, blir det inte vid tredje ökningen då? Jag gjorde vid fjärde först men då stämde det inte i slutet, eller tänker jag konstigt?

Unknown sa...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *